nedelja, 1. september 2024

Gostilna Belšak na Slavkovem domu

(Prijetna gostilna, zelo priporočam)

Sem mislila, da imam Slavkov dom že med objavami, a verjetno sem bila tam pred 2012, ko sem že začela z blogom. Spominjam se, da sem bila tam nekajkrat, ko je tam bil še Slavkov dom kot planinska koča in je slovel po bikovih prašnikih in zagotovo sem bila tam tudi že po letu 1997, ko ga je prevzel Belšak.

Ambient je prijeten, zunaj in znotraj, postrežbe prijetna. Mizo je dobro rezervirati, saj naključni gostje niso dobili prostora.

Na jedilniku so domače in sezonske jedi, objavljen je na spletni strani. Za predjed smo poskusili marinirane lisičke na popečenem kruhu z omako z bučnim oljem in paštetko z brusnicami. Oboje odlično. Za glavno jed sem poskusila res dobro rižoto z lisičkami. Ravno prav skuhana, ravno pravi okusi so se zlili z rižem. Parmezan bi bil odveč. Sojedca sta imela naravne telečje zrezke, enega z omako z lisičkami. In pražen krompir. Oba sta bila zelo zadovoljna. Solate so bile sveže in ravno prav začinjene. Za sladico sem si privoščila tiramisu z amarettom. Odličen. Sojedca sta  pohvalila sirove štruklje. Kavo imajo samo turško – se prileže za spremembo v časih, ko pijemo samo espresso.

(zadnji obisk septembra 2024)

https://gostilna-belsak.si/

nedelja, 12. maj 2024

Bistro More

(Ribja okrepčevalnica višjega cenovnega razreda, Pula)

O bistroju sem brala, mislim da v Odprti kuhinji, kjer ga je pohvalil sam chef Bateline David Skoko »Bistro, ki ga vodi star ribič. Dnevni ulov pripravljata dve kuharici, zvesti tradiciji. Tu najdete pravo morsko klasiko – frito misto, sezonske ribe … Bistro More je prekrasna puljska zgodba,« Brala sem tudi v Tripadviserju, kjer je nenavadno, da so nekateri ocenjevalci dali oceno 5, drugi pa 1. Vmesnih vrednosti skorajda ni bilo. Tisti, ki so se pritoževali so pogrešali fish and chips, ni jim bilo všeč vedenje natakarice, motilo jih je, da ni jedilnika s cenami in na koncu kar visok račun glede na použito.

Začetni pristop natakarice je bil zares zanimiv, gost dobi občutek, da ni zares zaželen, čeprav je bilo večino miz praznih, je ponudila mizo ob robu in neprijazno rekla, da naj si gremo ogledat ponudbo v notranje prostore. Bife ima res zanimiv koncept (tu je mišljeno zanimivo kot dobro, ne kot vljuden diplomatski komentar). V vitrini šefu pokažeš kaj in poveš na kak način bi imel pripravljeno. Tam je bilo nekaj vrst rib, hobotnica, škampi, nekaj vrst školjk. Izbrala sva si za začetek dva kraka hobotnice in dva velika škampa na žaru. Ponudili so jih s svežim osočnikom. Odlično. Za glavno jed pa dobre pol kile kovača in dve trlji, kot prilogo pa blitvo s krompirjem. Odlično. Hrana je bila odlično pripravljena, res užitek v tem posebnem bistroju. Le cena je bila nekoliko zasoljena, tako kot so napovedali nekateri ocenjevalci na Tripadviserju. Plačate lahko le z gotovino.

V okrepčevalnici nimajo sladic, je pa sosednji lokal prijetna slaščičarnica s svežimi torticami, kolači in pecivom. Odlično. Tu pa je cena ugodna.

(zadnji obisk maja 2024)

https://www.facebook.com/profile.php?id=574077432630673&paipv=0&eav=Afal3VqhdEKVpOU69pKYFbdw8LhN23g9VHATJsrdcQ3SIwJoUf8FB1UGUVa3ft7IzqQ&_rdr