Marija na Krasu, Buščina
(istrska kuhinja za v restavracijo, zelo priporočam)
Že kar nekaj časa sva jo imela na spisku gostiln,
ki jih je treba obiskati. Ponudila se je priložnost, ko sva lačna potovala po
umaških koncih in jo seveda izrabila.
Ambient je prijeten, zunaj in znotraj. V istrskem
stilu, nekoliko dražje izvedbe. Morda je to edina malenkost, ki bi jo zastavila
drugače. Za domačo kuhinjo mi je bolj všeč preprostejše okolje, brez preveč
bogatega okrasa. Tudi hrana mi bolj tekne iz preprostejše posode in ne iz
kakšnih umetelnih steklenih krožnikov različnih oblik. Malce je zmotila še
druga malenkost. Na začetku gostoljubno prinesejo starter, a ga na koncu
obračunajo kot pogrinjek. To je najbrž že nekoliko pasé. Sicer nič hudega, bil
je odličen bakala na popečenem kruhku (na steklenem, pravokotnem, nekoliko
upognjenem krožničku). Sredi notranjega prostora je velik kamin za peko pod
čripnjo, kjer pripravijo jagnjetino, lahko pa tudi ribo. Na
jedilniku imajo veliko dobrega, od istrskih testenin s šparglji ali tartufi,
boškarina, rib, pa do klasičnih biftkov. Prva izbira bi sicer bila jagnjetina
pod čripnjo, a si jo je treba naročiti dan prej. Zato sva se odločila za
biftka, enega s tartufi, drugega z zelenim poprom. Oba sta bila pripravljena z
veliko mero okusa. Poprova omaka je bila verjetno najboljša, kar sem jih kdaj jedla.
Tudi biftek s tartufi ni imel premočnega vonja, le diskretno na tenko naribane
sveže črne tartufe. Tako, da okus ni prevladal, je le dajal ravno pravo noto
sočnemu v ustih topečemu se mesu. Za prilogo na žaru popečena polenta oz.
restan krompir. Poleg pa še velika skleda zelenih solat. Na koncu ponudijo
nekaj različnih tort, odločila sem se za jafo (čokoladna s pomarančo). Vse kar
sva poskusila tokrat, je bilo res odlično. Zato se zagotovo še vrneva na kulinarično
doživetje preostale ponudbe.
Ob zadnjem obisku sem se odločila za pašto Buščina. Pljukanci, šparglji, kanaštrele in gamberi. Izjemna kombinacija okusov, pa tudi pašta s šparglji je bila izjemno izvedena. Brez smetane, ki jo dodajajo drugje, ker ne zanjo drugače povezati omake. Tu pa je bila nekako gosta že iz oljčnega olja in špargljev samih. Na koncu je bil čokoladni kolač z oljčnim oljem. Dober.
(zadnji obisk marca 2014)
http://www.konoba-buscina.hr/index.php/hr/
Ni komentarjev:
Objavite komentar