ponedeljek, 7. marec 2016

Gostilna Muha

Lokev
(kraška domačija, zelo priporočam)
Poznavalci so dejali, da gremo v najstarejšo gostilno na Krasu (omenjena 1679). In potem sem nekje prebrala, da je Lokev največja vas v Sloveniji. Ne vem pa tudi, če sem že kje videla naselje s toliko gostilnami na kupu, med njimi je celo ena s prestižnim imenom Ambasador. Te mi usoda na dan obiska Lokve ni naklonila, ker je bila ta dan zaprta. Najbrž posel cveti zaradi bližine italijanske meje, pa tudi kraška kulinarika ima kaj ponuditi.
Hrano v Muhi lahko hvalimo samo s presežniki. Okusna in domače postrežena. Jedilnika si niti nismo ogledovali, na mizo so priromale juhe, med njimi tudi kraška jota, potem tudi izjemna pašta z gobovo omako. Na začetku sem si rekla, da se bom pri hrani držala nazaj, a ni šlo. Domača mešana solata, med katero so bili tudi čvrsti lističi zimskega radiča, je bila zares izjemna. Postrežena je bila skupaj s fižolom in trdo kuhanim jajcem. Kaj neki bo za glavno jed, sem se spraševala. Na vozičku so prišle v sobo sveže pečene telečje krače. Razrezali so jih pred nami. Porcija je bila spet prevelika, a težko se je bilo upreti mesu, ki se je topilo v ustih. Poleg so postregli okusen restan krompir. Za sladico pa jabolčni štrudl z domačim testom. Zraven jedi so postregli teran žametnega okusa.
Vsekakor pojdite tja na obed, če boste kje med Divačo in Sežano. Zelo priporočam.

Ob zadnjem obisku smo med drugim uživali v odličnih njokih z jurčkih in testeninah s tartufi. Odlična štrudel in panakota.

(zadnji obisk septembra 2022)

http://www.gostilna-muha.com/slo/default.asp

Ni komentarjev:

Objavite komentar