(La Spezia, trattoria, priporočam)
V vsakem kraju so najboljše tiste
z lokalno hrano, kamor zahajajo domačini. Franco je priporočil tole in še eno,
ki bo opisana v naslednjem blogu.
Polno zasedena gostilna, čeprav
so mize nagnetene. Leseni stoli, mize pogrnjene s svežimi belimi prti.
Osvetljava s stropa, nobene diskretne svetlobe nad vsako mizo posebej. Prijeten
pogovor za vsako mizo, domačno žuborenje pogovorov. Lastnik kroži med mizami in
sprejema naročila. Člani družine strežejo. Družinska gostilna.
Za predjed smo dobili na mizo več
različnih jedi. Naj bi bilo samo za dve osebi (za mizo smo bili štirje), miza
pa je bila polna različnih krožnikov (krat dva). Školjke, marinirani sardoni,
polnjene školjke s tuno, hobotnica s krompirjem, paradižnikova omaka na kruhu,
zeljna solata s še nečim in majonezo, kumarična solata, še kakšni dve jedi sta
bili, pa se ne spomnim več prav dobro. Zraven domače belo vino. Že po tem sem
bila sita. Potem je prišla na vrsto pašta. Eni so jedli z morskimi sadeži,
drugi z rakom, meni, ki sem oklevala zaradi že napolnjenega želodca, mi je
lastnih prinesel po njegovih besedah »pasta tipica italiana«. Špageti z odlično
začinjeno paradižnikovo omako in naribano mozzarelo buffala so bili res izjemni.
Zraven postrežejo še čili v olivnem olju, tako da se lahko po okusu dodaja
ostrino. A krožnik je bil res poln, po mojem so dali 200 g testenin na osebo,
tako da je bilo težko pojesti vse. Žal. Na koncu pa še tiramisu, ki pa je bil
nekoliko drugačen. Kot da bi bil brez maskarponeja, samo rumenjak s sladkorjem,
tak ki ga je včasih pripravila mama. Na koncu obvezno Fernetto, da pomaga
želodcu razgraditi nakopičeno hrano.
Za sosednjimi mizami sem opazila
(se precej dobro vidi, kaj jedo sosedje, ker so mize res blizu) ocvrte
kalamare, ribo na žaru, škampe, še druge kombinacije testenin,…
(zadnji obisk oktober 2022)
http://www.lanuovaspezia.com/index.htm
Ni komentarjev:
Objavite komentar