(istrska kuhinja za v restavracijo, zelo priporočam)
Že ime pove kje bi se ta gostilnica lahko nahajala. Tja sva zavila enkrat slučajno, ko sva se vračala iz napornih nakupov v Puli. Sonce je pripekalo, bila sva lačna in se ubadala z dilemo, ali domov in jesti čez kakšni dve uri, ali poiskati gostilnico in potešiti lakoto malo prej. Odločila sva se za slednje in v Vodnjanu, tesno ob cesti Pula - Žminj, ugledala gostilnico s prijetnim vhodom nad stopnicami s kovano železno ograjo. In, če se prav spominjam, s kakšnim glinenim oranžnim loncem z mediteransko rastlino v njem. Parkirala sva na velikem parkirišču čez cesto ob železniški progi.
Že ime pove kje bi se ta gostilnica lahko nahajala. Tja sva zavila enkrat slučajno, ko sva se vračala iz napornih nakupov v Puli. Sonce je pripekalo, bila sva lačna in se ubadala z dilemo, ali domov in jesti čez kakšni dve uri, ali poiskati gostilnico in potešiti lakoto malo prej. Odločila sva se za slednje in v Vodnjanu, tesno ob cesti Pula - Žminj, ugledala gostilnico s prijetnim vhodom nad stopnicami s kovano železno ograjo. In, če se prav spominjam, s kakšnim glinenim oranžnim loncem z mediteransko rastlino v njem. Parkirala sva na velikem parkirišču čez cesto ob železniški progi.
Notranji ambient je zelo prijeten V prvi sobi šank in nekaj masivnih okroglih lesenih miz z belimi poštirkanimi prti, temno rjavimi leseni stoli, po stenah uokvirjene slike in, kar je zame zelo pomembno, miza z razstavljenimi domačimi tortami in kolači. Iz te, prve sobe, lahko tudi pokukamo v kuhinjo, kjer, če se ne motim, kuha sestra lastnice. Izjemen občutek za kuho. V drugi sobi je istrski kamin, kjer pozimi nalagajo polena in prijetno prasketa ogenj, pa tudi nekaj starinskih artiklov pohištva (ne v kaminu, ampak v tej sobi:)). Poleti je posebej fino sedeti v patiu, majhnem notranjem dvorišču, kjer iz ploščic poganja velika trta, ki prerašča tudi zgornjo teraso gostilnice. Trta ima koreninsko grudo bojda nekje v kleti hiše in tam jo tudi zalivajo. V patiu je tudi nekaj loncev zelišč, kamor kuharica pride po sveža mediteranska zelišča, če naročiš kakšno takšno jed. Tudi v toaletne prostore je prijetno zaviti, pa ne samo zaradi olajšanja, ampak tudi zaradi čistoče in domačne urejenosti. Strežba je tudi ravno pravšnja. Vedno je bila simpatična, enkrat celo malo zmedeno simpatična, ko ni bilo natakarjev, ki so tam običajno in jih je nadomeščal nekdo, ki ni bil ravno vešč vsakdanje strežbe. A kljub vsemu prijetno. Pravzaprav se v gostilnah dosti bolje počutim, če ni ravno uradnih ali pa, kot se to zgodi velikokrat, nekoliko nadutih strežajev, ki zviška sprejemajo naročila in prinašajo hrano. Dosti bolj prijetno je, če so neposredni, odkritega srca, s kakšno posebnostjo pri strežbi, ki lahko tudi zabava. Sicer sva v tej gostilnici največkrat naletela na natakarja, ki me spominja na Brucea Willisa.
Torej slučajno zavitje v tole gostilnico se je zelo izplačalo. Za začetek, ali pa če pridemo samo na nekaj lažjega, se lahko potešimo s pravo istrsko maneštro ali pa joto (včasih zeljno, včasih iz repe). Postreženo v velikem glinenem loncu s spremljavo isti dan spečenega domačega kruha. Spomladi dobite maneštro s koromačem. Nepozabno doživetje. Med začetnimi jedmi so seveda tudi istrski pršut, sir, zanimivo pa je naročiti tudi pokušino olivnih olj, ki jo postrežejo s polento, pripravljeno s svežimi zelišči (tistimi iz lonca na vrtu). Potem so tu razne testenine z marsičim, doma narejeni ravioli, njoki in druge pašte. Značilna je vodnjanska lazanja, to so široki rezanci z istrsko klobasico in svežimi mediteranskimi zelišči. Vse jedi, ki so pripravljene z gobami, so izjemne. Od pašt pa do biftka. Gobe znajo pripraviti odlično na način, da so dobre na ugriz in v ustih razvijejo pričakovan okus. Potem imajo jedi iz istrskega goveda boškarina. Meso je zelo okusno. In ombolo z mediteranskimi zelišči. Okusni biftki s tartufi, lahko tudi s sezonskimi gobami. In še marsikaj. V vsakem letnem času imajo jedi iz sestavin, za katere je takrat čas. Zgodaj spomladi tarvisiano, spomladi šparglji, jeseni gobe. Na koncu pa sladice. Mandljeva torta, čokoladna torta, skutina torta (maja z domačimi jagodami, jeseni s kutinami), neke vrste crostata, strjenka s figami, vanilijev sladoled z olivnim oljem. Poskusiti morate vse, ob vsakem obisku eno. Vedno morate vprašati, če imajo ta dan kakšen hišni kolač. Naletite namreč lahko na kaj slučajnega in zelo okusnega. Tako sem enkrat okusila izjemen kolač z grozdjem.
Ker je bilo vedno dobro, sva v to gostilnico zavijala vedno znova. In bova še. Skratka, v tej gostilnici najdete odlično istrsko kuhinjo. Ne boste pa našli rib (omiljeno lokacijo za morsko hrano vam opišem enkrat drugič).
Junij 2016: ob zadnjem obisku je bila hrana spet odlična, zato ta pripis. Maneštra takšna, kot še nikoli. Polnega okusa in ravno prav začinjena. Potem rezanci boškarina na mišanci s krompirčkom in odlično blitvico. Tudi mešanica solate z rukolo, začinjena z vodnjanskim oljčnim oljem je bila takšna, kot se zagre. In spet mandljeva torta - mislim, da še nikoli ni bila tako dobra.Zelo priporočam.
(zadnji obisk avgusta 2021)
https://www.facebook.com/Restoran-Vodnjanka-563631680316684/
Junij 2016: ob zadnjem obisku je bila hrana spet odlična, zato ta pripis. Maneštra takšna, kot še nikoli. Polnega okusa in ravno prav začinjena. Potem rezanci boškarina na mišanci s krompirčkom in odlično blitvico. Tudi mešanica solate z rukolo, začinjena z vodnjanskim oljčnim oljem je bila takšna, kot se zagre. In spet mandljeva torta - mislim, da še nikoli ni bila tako dobra.Zelo priporočam.
(zadnji obisk avgusta 2021)
https://www.facebook.com/Restoran-Vodnjanka-563631680316684/
Ni komentarjev:
Objavite komentar