sobota, 6. september 2014

All beccaccia

Valbandon (konoba z istrsko kuhinjo, priporočam)
Že dolgo sem imela to konobo na seznamu gostišč, ki jih je treba poskusiti. V Istra gourmet je bila namreč odlično ocenjena v kategoriji konob. Pa smo poskusili.
Sredi Valbandona, naselja z večinoma novejšimi hišami, so na večjem zemljišču združili penzion z bazenom in konobo. Vse v na novo zgrajenih poslopjih, v prijetnem okolju. Pravzaprav neke vrste oazi sredi naselja. Ambient torej prijeten, tudi konoba je okusno opremljena. Zunaj so mize pod neke vrste baladurjem, torej v senci, znotraj pa ob kaminu, v katerem gori ogenj vsak dan. To pomeni, da vsak dan na ognjišču pripravljajo istrske specialitete. To kar smo pogrešali v Klarićih, smo našli tu: Meso izpod ćripnje lahko naročimo tudi za eno osebo. Pripravijo ga naprej na zalogo in ga ni treba naročati en dan vnaprej in za najmanj osem oseb. To je smiselno, kajti gotovo se najde toliko gostov, ki si zaželijo tako pripravljeno meso in ga pospravijo. Postrežba je bila v redu, lastnik je bil korekten, najbrž pa je imel slab dan, bil je namreč nekoliko resigniran, verjetno pa le nekoliko utrujen – od sezone, pa tudi od majhnih otrok. Dopoldan, ko smo rezervirali, je bilo iz ozadja slišati otroški jok.
Hrana je bila odlična. Imajo istrsko kuhinjo, za predjed pršut, sir, fritajo, za glavno domače testenine ali rižote z istrskimi omakami (tartufi, jurčki, šparglji, golaž domače kokoši, divjačina), za glavno jagnjetino, teletino in svinjino izpod ćripnje, boškarina, biftke,…, Imajo pa tudi morski izbor, a je na jedilniku šele na drugem mestu. Domače lignje, škampe, bela riba. Za sladico pa imajo tudi kar nekaj izbire. Na jedilniku me je presenetila prekmurska gibanica.
Tokrat sva poskusila domače raviole, polnjene s skuto v omaki iz jurčkov. Bili so odlični – samo jurčki natur z začimbami, brez kakšnih smetanastih oblivov. Potem pa še telečje krače izpod čripnje s krompirjem. Odlično. Poleg pa mešanica zelenih solat z okusnim paradižnikom. Tu se jim je morda malo zalomilo, ker je bila solata zmešana verjetno prehitro, glede na prihod na mizo. Na koncu pa še jabolčni štrudl. Pripravljen je bil z listnatim testom, kot to počnejo na primorskem, okus je bil zelo dober, a okusilo se je, da je bil pogret v mikrovalovki.
Z vsem skupaj sva bila zelo zadovoljna in se bova, če bo priložnost nanesla, še vrnila. Če boste na tem koncu, vam obisk v konobi vsekakor priporočam.

Kar nekaj časa sem iskala kaj naj bi beccaccia bila. No, po guglanju sem končno našla tudi slovensko ime za Scolopax rustcola - veliki kljunač.

(zadnji obisk september 2014)

http://beccaccia.incroatia.info/

Ni komentarjev:

Objavite komentar