nedelja, 14. september 2014

Stancija Meneghetti

(Bale, že skoraj pri Barbarigi, moderna istrska kuhinja, zelo priporočam)
Tudi Meneghetti je bila na seznamu gostišč v Istri, ki jih je bilo treba poskusiti. V Istra Gourmet je med top gostilnami.
Doživetje meneghetti je bolj celostno o tistega, kot če zaidemo v običajno gostišče. Tu gre namreč za stancijo, kjer tudi oddajajo sobe - na voljo imajo dve suiti in dve sobi. Pa to ni vse. Imajo tudi zunanji in notranji bazen in manjšo restavracijo, kjer gostom nudijo zajtrk in po želji še vse ostale obroke. Še več, imajo prostrano zemljišče, kjer gojijo trto in oljke in ob hrani nudijo lastno vino (malvazijo, pinot blanc, chardonnay in merlot), lasten 8 let star brandy in oljčna olja (belica, leccino, buža, rosulja). Vina in olja prodajajo tudi v lastni vinoteki, brandy pa imajo samo za goste restavracije. Največja vrednost obiska pa je prostrano posestvo, ki se razprostira ob prenovljenih poslopjih stancije v istrskem slogu. Vinogradi, travniki, oljčni nasadi. Kilometer stran pa gozdiček in takoj za njim … morje! Si predstavljate kakšna lokacija! In možnost uživanja, če imate dovolj debelo denarnico, da si privoščite bivanje v tem kompleksu. Tudi ponudba v restavraciji je cenovno nekoliko više ovrednotena, a še vedno na ravni cen običajnih restavracij, na primer v Ljubljani.
Ambient restavracije je torej nepozaben. Na posestvo pridete po makadamski cesti neurbaniziranega območja med Balami in Barbarigo. Naletite na vhod z železnimi vrati, kjer morate pozvoniti (še prej pa po telefonu rezervirati mizo), odprejo vam vrata in vi se zapeljete po borovem drevoredu na parkirišče, zaokroženo pod drevesi. Na vhodu v dvor vas pričaka natakar, ki vam najprej razkaže okolico. Glede na vreme si lahko uživanje ob hrani in vinu privoščite zunaj, v zaprtem dvorišču stancije, ali pa znotraj, kjer imajo le pet jedilnih miz, eno v dnevni sobi, ostale pa v obnovljeni stari kuhinji hiše. Vse je izjemno okusno opremljeno. Natakar je bil izjemno prijazen in ne nadležen, govoril je melodično v značilnem dialektu tega območja, doma je bil iz Juršićev. Blizu.
Za uvod vam prinesejo na mizo oljčna olja, bel in temnejši kruh s semeni (v Istri je izjemno redko, da na mizo priroma še kakšen drug kruh od belega) ter kozarec njihove odlične malvazije. Jedilnik menjajo, vedno imajo na voljo le nekaj hladnih in toplih predjedi, glavnih jedi in desertov. Za predjedi je bil na jedilniku poleg kot običajno istrskega pršuta in ovčjega sira, tudi karpačo, pa še neke solatice iz hobotnic ali rakovic. Za tople predjedi se spominjam zelene testenine polnjene s sipinim brodetom na hladni peni iz nečesa (se ne spominjam), domači ravioli in rižote. Za glavno jed je bil na voljo biftek, ki je bil v suhi marinadi 48 ur, serviran s pečeno cikorijo (odličen, boljši od argentinskega lomo v Ljubljani) tunin steak v zeliščni skorjici, file bele ribe na karpaču iz svežih kumaric z baziliko in krompirčkom, ramsteak tudi nekako posebno pripravljen, telečji zrezek prav tako. Za desert so imeli v kozarcu kombinacijo ščepca solnega cveta, oljčnega olja (belica), burbonskega vaniljinega sladoleda in vroče belgijske čokolade (vse skupaj morate zmešati, kombinacija je izjemna), kokosovo čokoladno krostato, čokoladni sufle in morda še kaj, pa se ne spomnim. Kavo pripravijo kar na avtomatu v domači kuhinji, v kateri sedite. Tam se nahaja tudi osem let staran brandy, ki vam ga ponudijo ob plačilu računa.
Vse kar sva poskusila je bilo odlično. Obisk vam vsekakor priporočam, ker gre za večplastno doživetje. Če greste tja se pripravite, da boste odšteli nekoliko več, kot v ostalih okoliških gostiščih, a vsekakor se splača.

(zadnji obisk junij 2021)

http://www.meneghetti.info/restoran.htm

Ni komentarjev:

Objavite komentar