petek, 28. november 2014

Soba 102

Ljubljana (kar se tiče hrane bistro, priporočam)
Je bilo skoraj treba poskusit, kako je. Prijateljice iz mladih let, ki se dobivamo dva do trikrat na leto na druženju ob hrani, smo tokrat izbrale novo ljubljansko shajališče v prostorih, kjer je bil včasih Daj-Dam. Saj se spomnite ali ne? Takrat temno rjavih stolov in lesenih miz, prekritih z belimi prti s patino in preko njih diagonalno položenih belih prtičih, na sredi miz pa obvezna garnitura kisa, olja, soli, popra in zobotrebcev. Ambient je sedaj povsem drugačen, kot bi zašel v kakšen lokal na Manhattnu, skupaj s protagonisti Seksa v mestu ali Friendsov. Med 19 in 21 uro so bila v lokalu skoraj izključno dekleta (in žene), po tej uri pa so začeli prihajati tudi predstavniki moškega spola. Nekateri so se bojda pri vratih tudi obrnili rekoč: »Saj so tu same ženske!.« Sicer pa naj bi bila soba odprta in dostopna za vse, kakor piše na hrbtišču jedilnega lista. »Za vse pomeni: za staro mamo iz sosednje bajte, ki spije capuccino, preden gre na plac in za bankirja, ki pride na espresso, preden začne obračat miljone.« (opisanih je še nekaj takšnih nasprotij) Glasba prijetna, pa kaj drugega bi pričakovali od lastnika z glasbeno vsebino. Izkušnja je bila prijetna, čeprav ga nismo srečale. Natakar prijazen. Cene primerne.
Za starter si lahko naročite namaze, ki so postrežen vsak s svojo majhno posebno prilogo in  francoskim kruhom. Me smo okusile petelinčkovo pašteto, ki bojda vsebuje tudi temno čokolado, presenetljive pa so poleg postrežene tanke rezine jabolka granny smith. Dober je tudi lososov namaz, postrežen s paradižnikovim konkasejem, baziliko in parmezanom. Sicer za začetek lahko izbirate tudi med hladnimi prigrizki ali pa juhami. Ker je bil večer in smo si obetale na koncu še sladico, nismo pretiravale z obilnimi glavnimi jedmi. Večinoma smo izbrale pretanjeno sestavljene solate - z lososom na žaru, piščančjim nabodalom, najboljša pa je bila tista z nabodalom s suhimi slivami in panceto, stebelno zeleno, jabolkom, solatama gentile in lolorosa. Tudi jedi brez mesa so bile všeč tistim, ki so jih naročile. Za glavne jedi lahko naročite morske in mesne jedi s prilogami po lastnem izboru. Če iz jedilnega lista prav sklepam, so vse morske in mesne jedi pripravljene na žaru. Za konec pa še sladice. Ponudba je bila izjemna, od bučne, 70% čokoladne, lešnikove, trojne čokoladne, jagodne z limeto pa do parfaitov raznih okusov s prelivom po izbiri. Sladice bojda kuha mlad kuhar (26 let), ki se je šolal v Londonu. Bučna torta je bila izvrstna. Krema je bila pripravljena iz bučnih semen, najbrž tudi kančkom bučnega olja. Biskvit je bil morda bučen, zaznati pa je bilo moč tudi vmesni sloj (bučne?) marmelade. Na vrhu je bilo nekaj semen in kandirane buče. Tudi ostale sladice so bile po pripovedovanju ostalih odlične, za okus nekaterih morda nekoliko presladke. Na vinski karti je velika izbira vin, ki jih lahko naročite na kozarec. Gotovo najdete kaj po svojem okusu.
Ob zadnjem obisku. Hrana je še vedno dobra. Za kosilo si lahko sestavite meni po primerljivih cenah z ostalimi lokali v tem delu mesta.

(zadnji obisk decembra 2017)

http://soba102.net/

Ni komentarjev:

Objavite komentar