(Portorož, ribja
kantina, priporočam)
Slaba stran odlične gostilne v Simonovem zalivu (to
ni ta, o kater pišem danes) je ta, da nikoli ne iščemo druge variante. No,
prišlo je priporočilo, skupaj s priložnostjo in zavili smo v kantino pri
teniških igriščih nasproti Metropola. Ambient, kot so ocenili tudi v
tripadviserju, res ni njihova močnejša plat. Sicer lepa oprema, a morda za tip
kantine nekoliko prenobel in premalo domača. Nekoliko moteča je tudi slaba
razsvetljava, ker luči brlijo bliže stropu kot mizam in difuzija nekoliko
zamegljuje pogled na ribje kosti in ostale detajle morskih dobrot. Verjetno je
tudi to, da je okoliš del mondenega Portoroža, kjer je težko doseči domačnost.
No, sicer so vir domačnosti ljudje, pri tako velikem gostišču, pa jo je težko
doseči.
Zdaj pa k hrani. Prava morska. Mešane morske
predjedi so bile zelo okusne, razni karpači, paštete, bakala in marinirane
ribice, postreženi s popečenim belim kruhom. Edina napaka, te sicer dobre
mešanice predjedi je, da so jo deli na rukolo. V nekaterih gostilnah še vedno
niso prešli iz navade, ki po moje izvira iz prehoda socializma, ko je v
Slovenijo prispela moderna rukola in so jo podlagali pod vsako jed. Rukola mi
sicer godi in je odličen dodatek k solatam ali nekaterim jedem, a ne povsod.
Saj so dovolj intrinzični okusi morskih dobrot in le brez nepotrebnih dodatkov
jih kot take lahko tudi okusimo!
Jedilnik je obsežen, a nam se je že ob vhodu pogled
ustavil na ribah na ledu v vitrini. Prihajajoč v gostilno in zaradi ustnega
izročila obiskovalcev, ki so že bili tam, smo si sicer zaželeli škarpene v pečici
s krompirjem in zelenjavo. A Scarpaene
scrofe ni bilo, so pa na ledu ležali nekateri drugi primerki, ki tudi zaradi
svoje velikosti najbrž niso bili gojeni. So pa nekatere že malo motno gledale,
a našli smo primernega svežega tri kilskega brancina za več oseb in ga naročili
pečenega v pečici. Zelo lep pogled na pladenj s primerno zapečeno ribo, obložen
z različno zelenjavo v ustreznem razmerju (krompir, bučke, por, jajčevci,
češnjev paradižnik). Meso je bilo odlično, kot se za tako debelo ribo spodobi,
za moj okus bi lahko bilo za kakšnih pet minut manj pečeno, ostali jedci pa so
bili zadovoljni. Ob pogledu na prineseno ribo, kjer se je maščoba že nekoliko strjeno
svetlikala v brleči svetlobi luči, pa sem si dejala, da bi jo jaz, seveda, če
bi imela gostilno, na mizo prinesla takoj, ko bi jo vzela iz pečice. A suma
sumarum, bilo je super.
Sladic tokrat nismo, ker smo imeli doma cel pladenj
svežih kolačev, ki smo jih morali pospraviti. Zato smo samo še kavico, h kateri
so nam servirali krhke flancate in digestiv na hišo.
Vsekakor pojdite tja, če bosta lačni med Portorožem
in Lucijo!
(zadnji obisk
december 2014)
Ni komentarjev:
Objavite komentar