sobota, 4. junij 2016

Hiša Marica

Šmartno (Goriška Brda)
(gostilna s sobami, zelo priporočam)
Takoj ko sem skozi veliki obok vstopila skozi obzidje Šmartna, me je očaral pogled na mali ttrg s prenovljenimi hišami zvečine nepravokotnega tlorisa. Bel omet, temen les, kamen, opeka. Naravni materiali in srečanje s prenovljenim mestecem na griču. Pa ni samo to, je neko vzdušje, ki te vpotegne v vznesenost in zadovoljstvo, da si tam. Da lahko občuduješ in uživaš skladnost kulturnega okolja polnega navdiha. Podobno sem doživela, ko sem pred leti prvič prišla na Višarje. V zimski pravljici. Morda so občutki podobni, ker gre za stavbarstvo na istem koncu dežele.
Hišo Marica uzrete prav tam, takoj ko stopite skozi obok. Ozko, nepravilne oblike, lepo prenovljeno, ob ozki uličici z gostilniškimi mizami, ki te vabijo, da se usedeš in užiješ ambient z vsemi čuti. Ko prideš naprej, do vhoda, pa se je težko ustaviti tam. Na šanku te pričakuje napol zarezan hlebec sira s planine, noga pršuta, ki ga lastnik počasi, z vajeno roko reže na ravno prav tanke rezine, doma narejen šalam in panceta. Morda sem še pod vtisom polnega okusa šalama, odličnega pršuta in pancete, ki se topi v ustih, ampak ta trenutek bi rekla, da še nisem okusila boljših. Pa domača zlata rebula in merlot. V nasprotju z mojo izkušnjo, da se k pršutu bolje poda rdeče vino, me je lastnik podučil, da gre tu bolje z rebulo, ki s svojo ravno pravšnjo kislino pomaga presnavljanju. Takoj na šanku lahko uzreš tudi črno tablo, na kateri s kredo piše, da nudijo češnjev štrudl in krostato. Jedilnik je sicer vabljiv – tak z domačimi jedmi. Naj povem, da so telečji zrezki na žaru izjemni. Mehki in okusni, posebej s priloženim restanim krompirjem. Še en presežek sem doživela – panakoto polnega mlečnega okusa, ravno prav čvrsto in prelito s češnjevo omako.
Imajo tudi hudo rustikalno romantične sobe. Še se vrnem tja, morda tudi na njihovo domačijo v Medani.
(zadnji obisk junija 2016)

Ni komentarjev:

Objavite komentar