petek, 19. avgust 2016

Jakomin

(Kubed, gostilna pod kraškim robom, priporočam)
Že neštetokrat sem se peljala mimo. In slišala sem za neko gostilno Jakomin v Kubedu. Ne vem, zakaj sem imela predstavo, da je to gostilna nekje zadaj, za velikim ovinkom sredi vasi in obokom, kjer sem nekoč prevedrila hudo nevihto skupaj s svojo bolho, kjer strežejo na prostem pod drevesi za okroglimi mizami z belimi prti. Da je neka fina gostilna. Potem pa sva se s prijateljico na poti na morje tam ustavili za kavo. Povedala je, da to gostilno precej hvalijo. In res, mimo so nosili mamljive njoke z golažem in druge poslastice. Celo nek čudovit štrudelj na koncu. Preverila sem še po spletnih straneh ocenjevalcev gostiln in Jakomin je bil povsod zelo dobro ocenjen.

Spomin na njoke z golažem mi ni dal miru. Pa tudi žar v zunanjem predelu gostilne, kjer imajo stalno pripravljeno žerjavico je vabil. Tako sva z mamo zadnjo pot v Istro preko Sočerge načrtovali v času kosila. Naročili sva njoke z divjačinskim golažem in taljato na rukoli s parmezanom. Njoke so prinesli v pločevinasti kastroli, bili so doma narejeni, krompirjevi (da se je čutila struktura pretlačenega krompirja), z zarezami, da se je čudovita divjačinska omaka ujela vanje. Mehka govedina srednje pečene taljate se je kar topila v ustih. Biftek so spekli na žaru (čudovit okus skorjice z žara), potem pa ga na debeli leseni deski na strežnem vozičku razrezali pred nama. Poleg je bil čudovito spečen krompirček in še nekaj zelenjavne priloge. Zraven so imeli odličen domač refošk. Zelena mešana solata s paradižnikom je bila odlična. Tudi doma spečen kruh, ki so ga še toplega v hlebcu prinesli na mizo in ga potem zavili za domov. Na koncu, pa sem, zaradi skomin od prejšnjič, naročila sirov štrudelj.

Na jedilniku imajo tudi juhe (goveja, gobova, bobiči), razne istrske pašte s tartufi, svežimi jurčki, kokošjim golažem in še čem. Na žaru pečeno meso, poleg biftkov in rostbifov tudi ombolo. Žal mi je bilo, da za sladico nisem poskusila tudi tiramisuja, imeli pa so še panakote in še druge vabljive sladice. Vsekakor obstaja veliko razlogov, da se še kdaj oglasimo!
https://sl-si.facebook.com/gostilna.jakominkubed/

(zadnji obisk avgusta 2016)

Ni komentarjev:

Objavite komentar