sobota, 13. maj 2017

Konoba Bracera

(Malinska, krčka konoba)
Glede na najavo na spletni strani, kjer piše »najbolja konoba na Jadranu« in potem še obljube tradicionalne hrane v nadaljnih opisih (»Originalni krčki specijaliteti po starinskim receptima uz domaći kruh, tjesteninu I kolače koje sami proizvodimo samo su dio ponude koje možete isprobati. Zlatne kapi domaćeg maslinovog ulja uz svježe ulovljenu ribu i plodove mora, jela ispod peke uz poznatu krčku žlahtinu ili pak samo ukusna marenda – svaki gost naći će sigurno nešto za sebe. Iskusite tradicionalne okuse Dubašnice i Krka u našoj konobi.«), so bila pričakovanja nekoliko drugačna. Ni bilo ne jedi po starinskih receptih, vse so bile nekako moderno skomercializirane za povprečen turistični okus, ki pričakuje enako ponudbo po vsej Evropi. Ni bilo tudi zlate kapljice domačega olivnega olja, na mizah je bilo namreč nekaj zelo podobnega sončičnemu olju. Kruh je bil iz pekarne, sladica pa je bila neka sestavljenka različnih kremastih kuglic, o kakšnih domačih kolačih ni bilo sledu. No, morda je bilo to le zato, ker smo imeli prednaročene menije. Za pedjed smo dobili rižoto s šparglji in njoke s sirovo omako. Za glavno jed nekakšen dalmatinski waterzooi, ki ga je krasil velik škamp iz žara, ob njem pa so bili pečeni krompirčki in priloga iz evropskih paprik. Tale waterzooi, pravzaprav nekakšen brodet, je bila svetla točka menija. V njem so bili kosi ribe in školjk, bil je odličen. Za sladico pa so nam prinesli nekakšen tris musa, sladoleda in smetane. Bilo je dobro, a kakšen klasični krčki kolač bi se bolj prilegel.
Aja, pa še ena posebnost je bila. Naročila sem kozarec belega vina. Bilo je izjemno redko. Ko sem to omenila natakarju je dejal: "Pa to je Žlahtina, ide ovako više prema light.":)
Če boste v Malinski, se vsekakor splača oglasiti tam, konoba je kljub vsemu prijetna in mi smo preveč razvajeni. Če si gostinec v središču turističnega kraja, se najbrž ne moreš upreti globalnim evropskim komercialnim vplivom, kajti povprečen turist išče prav to. Fish and chips.
(zadnji obisk maja 2017)

Ni komentarjev:

Objavite komentar