sobota, 16. marec 2013

Kod kaštela

Svetvinčenat
(istrska gostilna, sem priporočala)
Če vam zapaše bolj istrska hrana, zavijte h kaštelu. Gostilnica je v središču, ob krožni cesti okoli glavnega trga. Ni težko najti, ker Svetvinčenat ni velik. Sicer pa je po tem slikovitem istrskem mestu tudi iskanje prijetno doživetje.
Poleti je čudovito sedeti pod drevesi na lesenih klopeh, pozimi v sobi s kaminom, kjer pred teboj pečejo ombolo in kobasice. Kaj naročiti? Na jedilniku najdete marsikaj. Poleti je najbolje naročiti kakšne njoke z omako domače kokoši ali pa golažem. Dobre so tudi testenine in rižote. Čudovita je tudi solata, ki je sveže pripravljena. V gostilni pečejo domač kruh, za sladico pa dobite jabolčni štrudl iz kvašenega testa (Prekmurci rečejo temu kvašeni retaš). Pozimi pa si obvezno naročite kupus, v katerem dobite tudi rebrca in še kakšen drug košček mesa. In seveda ombolo in kobasice, ki ga pred vami spečejo v notranjem kaminu. Ne bo vam žal. Tu dobite tudi čisto korektne lignje in še kakšne druge morske pridelke.  Ker pa v vsaki gostilni običajno jemo tisto, kar imajo najboljše, se na morsko hrano odpravimo raje v kakšno gostišče, ki se posveča bolj temu delu jedilnika.
Priporočam za domače istrske jedi, posebej ombolo, klobasice in zelje.
(zadnji obisk novembra 2012)
2014 so gostilno zaprli, od avgusta 2015 je na njenem mestu restavracija Castello, ki pa je še nismo preizkusili.

Ni komentarjev:

Objavite komentar