nedelja, 31. marec 2013

Gostilna Čad

Ljubljana, pod Rožnikom
(srbska kuhinja, priporočam)
Čad je ena izmed gostiln, kjer točno veš, kaj boš dobil. Odkar pomnim. Čeprav je gostilna menjala lastnike, v času socializma bila tudi v družbeni lasti, ni kaj dosti menjala repertoarja. Kvaliteta je sicer nihala, a ob zadnjem obisku, je bilo vse odlično. Zdaj po priimku lastnika sklepam, da je prešla spet v roke rodbine, katere ime nosi. Na spletni strani piše, da obstaja že od 1898.
Tja smo hodili že kot majhni z družino, v mladinskih časih z družbo (takrat sicer bolj poredko, ker pač nismo imeli lastnih prihodkov in porcije čevapčičev smo si razdelili), v sedanjih časih pa za kakšne družabne dogodke ali obletnice mature. Ali pa, če si enostavno zaželiš čevapov in prebranca ali pa orehovih palačink s čokolado in smetano. Tudi vedno srečaš kakšnega poznanega, ker je to enostavno kraj, kamor gremo vsake toliko.

Ambient je pravi za tovrstno gostilno. V starem delu malo bolj intimen, v novejšem za večje družbe. Najboljše pa je poleti, v senci gostih dreves in ob žuborenju fontane. Natakarji, se mi zdi, so vedno isti. Čeprav so se od sedemdesetih let najbrž že zamenjali, so si pa malo podobni.
Ponudba je torej konstanta. Vse kar si zaželiš z žara. Običajno kar pristanemo pri čevapčičih, pleskavici, včasih pri vešalici. Zraven kajmak, pečena paprika in prebranac. Včasih tudi kakšna gibanica. Tudi nemesna ponudba je bogata, tako da tudi na veliki petek vsak najde kaj zase. Zraven Carica Milica ali še bolje kar pivo (op. na vp seveda brezalkoholno). Na koncu ob turški kavici, še palačinke z orehi, čokolado in smetano. Tisti z velikimi očmi (in razširjenimi želodčki), si naročijo diplomatsko omleto, polnjeno s sadjem in orehi, z obilo sladke smetane. Za boljšo prebavo še Žuto oso ali kakšno drugo rakijo. Potem pa še na en sprehod na Rožnik, da spreobrnemo vsaj nekaj naložene energije.

Ob zadnjem obisku nisem imela preveč dobre izkušnje z natakarjem. Tam smo se namreč oglasili popoldan z veliko željo, da bi si privoščili samo njihove palačinke z orehi in smetano. Torej samo na desert. Natakar je bil čemeren, in zoprn. Kaj takšnega si ne bi smel privoščiti. Kljub temu spodrsljaju, naj jim bo, gostilno še vedno priporočam. Jim dam še eno možnost.

(zadnji obisk decembra 2023)

http://www.gostilna-cad.si/

Ni komentarjev:

Objavite komentar