petek, 15. marec 2013

Plaza Mayor

La Puebla de Montalbán
(Meson Villahermosa, Meson El Burcadero,...barčki na glavnem trgu, zelo priporočam)
La  Puebla de Montalbán je naselje blizu Toleda. Po definiciji, ki velja v Španiji, je vsako naselje, ki ima manj kot 30.000 prebivalcev, vas (el pueblo). Pri nas, v Esloveniji, bi to bilo že mestece. Kakorkoli že, glavno je, da ima tale vas glavni trg in na tej Plazi Mayor za Španijo značilne barčke, kjer ob pirčku dobiš pinchos in druge tapas
Trg je značilen španski, z največ dvonadstropnimi hišami z arkadami, ki ga objemajo. In cerkvijo, ki mu dominira. Na sredini trga značilna luč iz litega železa. Pravzaprav je najbolje, če si ga kar ogledate na guglvju. Na trgu se zbirajo starejši moški, ki razpravljajo o marsičem. Kot je to navada v mediteranskih državah. 


In navada je tudi, da gredo (to pot pa cela družina), pred kosilom v tele barčke na aperitivos. Na cervezitas in pinchos. Če je lepo vreme, zunaj na sončku, ob slabšem notri. V vsakem barčku pivo ali dve, tako da poskusiš več jedi (in spiješ več piva). Ob vsakem pivcu ti namreč prinesejo drug prigrizek. In vse je treba probat. Olive močne zelene barve, kakršnih pri nas ni videti. Sveže pečen krompirček s česnom in kisom. Kruhki s slanimi in mariniranimi fileti. Kroketi s sveže pripravljenim čipsom. Školjke v polovički lupine z omakico. Solata iz hobotnice. Jamon. Rabljene servietke in koščice od oliv nujno mečite na tla, če nočete, da bo očitno, da prihajate iz podalpske dežele. V družbi domačinov se boste morali močno potruditi in se poslužiti kakšne manjše ukane, če boste hoteli plačati rundo ali dve. Domačini vam namreč ne bodo dopustili.


In takole se že precej vesel in, za naše pojme, tudi že skoraj sit, odpraviš k njim domov na kosilo. Kjer spet dobiš predjed, glavno jed (zajca), sladico. Kavo ženske spijejo doma, moški pa se spet odpravijo v bar (da ženske v miru pomijejo posodo). Tako je pač v navadi. Po tem siesta.


(Zadnji obisk marca 2013)

http://www.pueblademontalban.com/turismo/monumentos-de-interes/plaza-mayor

Ni komentarjev:

Objavite komentar