sreda, 17. april 2013

Astarea

Brtonigla
(konoba z morsko hrano, zelo priporočam)
V enem izmed prejšnjih Nedel je bil objavljen članek o drugi, bolj fini restavraciji v istem kraju, ki ima po vseh ocenjevanjih veliko zvezdic in točk. Astarea, kamor najraje zavijemo mi, kadar smo v tistih koncih, pa je bila omenjena kot gostilna z najboljšo črno rižoto. No, meni je precej bliže ta zadnja imenovana, ker imam raje bolj natur hrano z več intrinzičnega okusa.

Ambient, tako notranji kot zunanji, je prijetno domač. V hiši je v glavnem prostoru velik kamin, kjer je žar stalno pripravljen za peko na gradeli ali pa u črpnji. Iz žara veje prijeten vonj, ki dela vzdušje še bolj domače. Za hišo so se v zadnjem letu potrudili in uredili zunanji prostor, del pod streho in del za hišo. Skratka trudijo se, da napredujejo.

Gostoljubje se začne, ko se lastnik usede z gosti za mizo in se pogovori o naročilu. Vedno se izplača prepustiti njegovim nasvetom. Za začetek kakšen bakala ali pa sardoni. Včasih hobotnica. Izjemne so rižote, posebej črna. Ribo spečejo na gradeli, tako kot treba. Ravno prav. Ribo dobro pripravijo tudi v pečici ali pod čripnjo. S pečenim krompirčkom. Za posladek dobite imeniten štrudl. In na koncu poleg makjata poskusite še njihovo žganje. V Istri skoraj ne morete mimo biske.

Ob obisku januarja 2020. Zelo dobre predjedi (gamberi, hobotnica v solati, bakala, slani in manirinai inčuni, domače olive), odlična črna rižota, odlična orada na žaru. Dober tiramisu in sorbeto. Takrat je bilo zadnjič, da nas je še postregel legendarni lastnik.

Oktobra 2022 smo obiskali gostilno prvič po dveh letih in pol. Gostilna funkcionira še vedno enako, le da se za mizo z gosti usede sin prejšnjega lastnika. Še vedno odlična hrana. Za predjed marinirani in slani inčuni, bakala in popečen kruh. Za vmesno jed še vedno odlična črna riža. Za glavno jed bela riba na žaru z ohrovtom in krompirjem. Za sladico odličen štrudelj in še bolj odličen tiramisu. Tako kot mora biti.

(zadnji obisk oktober 2022)

http://www.konoba-astarea-brtonigla.com/

Ni komentarjev:

Objavite komentar