četrtek, 21. februar 2013

Konoba Mul

Silba
(ribja konoba, izjemno priporočam)
Konoba Mul leži na vzhodni strani Silbe, nasproti Lućke kapetanije, skoraj pri morju, pri mandraču s privezi. Če pridete iz morske strani, je nikakor ne smete zamenjati z "restoranom Silba", ki leži tik ob pristanu Mul in se ne more pohvaliti z izbrano hrano. Konoba (ta prava) ima nekaj velikih miz s klopmi zunaj, v prijetni ribiški sceneriji pod streho, še štiri ali pet pa notri pri šanku in kaminu. Odprta je samo v poletnem času, mislim, da tam nekje od maja do oktobra. Prijeten sprejem lastnika Luke in dveh natakarjev, ki s posebno energijo vsak poletni večer postrežejo dvakrat napolnjene mize konobe. Mizo si je dobro zagotoviti vnaprej. Najbolje je že popoldan ali na predvečer zaviti na kakšen kozarček domačega orehovčka, pregledati dnevni ulov in izbrati primerno veliko ribo za večerno družbo.


Riba na žaru v tej konobi je absolutna legenda. Takšno ribo težko najdete še kje ob Jadranu (v drugih morjih pa sploh ne, ker so jadranske divje itak najboljše). Chef Luka in kuhar Stipe pač znata. Natur, na žaru, z olivnim oljem. Zunaj zapečena, znotraj sočna. Zobatec, Škarpena, Kovač, Orada, Brancin ali pa Romb (vse namenoma z veliko začetnico, ni samostalnik v nemščini). Ob ribi blitvo s krompirjem in malvazijo. Tam so nam enkrat pripravili tudi odlične domače na roko narejene testenine (kot nekakšni fuži) z brodetom, drugič spet pašto z jastogi (za ekscizijo jastogovega mesa iz lupine je potrebna posebna tehnika cuzlanja, kakor se je izrazil znan evropski arhitekt). Pred ribo si za predjed privoščite kakšno domačo ribjo pašteto, marinirane inčune ali pa črno rižo. Na koncu pa obvezno palačinko, sveže spečeno, s hrustljavim robom in domačo marmelado iz margolan ali pa česarkoli drugega (kar je redkost, ponavadi jih napečejo za dan vnaprej in so gumijaste). Letos palačink žal niso imeli več na repertoarju, ponudili pa so odlično čokoladno torto. Meni je sicer žal za palačinkami. Na koncu pa orehovček ali pa domača trava(rica, da ne bo pomote).

Če boste na Silbi, res pejte tja.
Koncem februarja, v Ljubljani, z nostalgijo.


Avgust 2015: Letos smo prvič okusili rižoto s škampi izpod kuhalnice chefa Luke. Božanska, Takšne še nisem jedla. Izjemen je bil tudi brodeto iz morskega psa s polento. Da o vsem ostalem ne govorim. Pa še palačinke so se vrnile na jedilnik.

(zadnji obisk avgusta 2015)

http://www.silbakonobamul.com/

Ni komentarjev:

Objavite komentar