četrtek, 1. avgust 2013

Gostilnica in pizzerija Kaval

Brod (Toskanska kuhinja, priporočam)
Kaval se je v vseh teh letih že kar udomačil na Brodu. Na začetku je bil, v takrat še ne tako bogati ljubljanski ponudbi gostilnic z italijansko obarvano kuhinjo, kar nekaj posebnega. In tja smo hodili, če smo želeli doživeti srečanje v prijetnem ambientu in ob dobri hrani. V vseh teh letih obstoja se še vedno trudijo z vsem kar pritiče gostilni, ki živi. Z vedno svežo ponudbo in majhnimi detajli, ki naredijo doživetje prijetno. Še vedno imajo namreč polno, tudi avgusta v času kosila sredi vročinskega vala. Če grem v Ljubljani kam na pašto, grem v Asa ali pa sem. In danes, ko sem imela dan pospravljanja in bila sama doma, sem si rekla, zakaj pa si ne bi privoščila ene pašte v solo. Prav fajn je včasih zaiti v kakšno gostilno sam. Laže opazuješ okolico in se posvetiš hrani. Slaba stran pa je, da ti, ker nimaš sogovornika, na uho pridejo pogovori s sosednjih miz, ki jih nekako ne moreš utišati, če jih ne prekrije žuborenje pogovorov ostalih jedcev v gostilni. Torej v Kavalu si običajno privoščimo pašto, rižoto, pizzo ali pa kakšno drugo po toskansko pripravljeno jed. Florentinca, tagliatto, pa tudi ribico pripravijo. Za sladico se vedno dobi kaj dobrega, posebej okusne so tortice. Ob delovnikih imajo tudi ponudbo kosil, vsakokrat pa ob karti jedi dobiš tudi list s sezonskimi jedmi, vabljivo opisanimi z vsemi naštetimi sestavinami. Tako se danes nisem mogla odločiti med domačimi širokimi rezanci z omako iz lisičk, gamberov, pora, belega vina in med podobno, le da je bila namesti gamberov bela riba in še češnjevi paradižniki. Odločila sem se za slednjo, čeprav mi je bilo kasneje nekoliko žal. Koščki ribe so imeli še kožo, kar k takšni obliki priprave ribe ne gre. Koža pusti v tem primeru neko banalno sled, ki pokvari celoten spoj okusov. Pa še za odtenek preslano je bilo. Jedi je bolje soliti manj, vsak jedec si lahko doda kanček po svojem okusu. Bolje bi bilo z nekoliko sladkastim okusom gamberov. So pa bili domači rezanci odlični. Prava čvrstost, ki je jedi dala dobro oporo za izražanje okusa.

Naj vas ne zmoti bolj kritična presoja kakšne sestavine jedi. Da ne bo pomote, Kavala še vedno priporočam zaradi vsega kar se tam dobi, posebnega vzdušja in zelo prijetnega ambienta.

(zadnji obisk avgust 2013)

http://www.kaval-group.si/GOSTILNICA_KAVAL,,gostilnica.htm


Ni komentarjev:

Objavite komentar