petek, 28. april 2017

Stari podrum

(Momjan, istrska konoba na višji ravni, zelo priporočam)
Že nekaj časa sem iskala priložnost, da zaidem v tole konobo, ki je med najbolje ocenjenimi gostišči v hrvaški Istri. Poleg tega sem o njej slišala tudi že dober glas, dodaten razlog za obisk pa je bil tudi, da si ogledam Momjan, mesto Fige. Priložnost je pripeljal zaostreni šengenski režim, ki nas je spodbudil k raziskovanju vzporednih mejnih prehodov in odkrivanju čudovitih visokih krajin Čičarije in zaledne Istre.

Konoba je pravzaprav v zaselku Most pod Momjanom in prav zraven priznanega vinarja Kozlovića. Že prihod v gostišče je bil spodbuden, domača gostiteljica v predpasniku in natikačih me je nagovorila v slovenščini - verjetno so videli registracijo na vozilu in jo zadolžili zame. Postrežba je bila izjemno prijetna, gospa mi je takoj ponudila najboljšo kombinacijo zame. K pogrinjku so prinesli popečene kruhke s sirom z naribanimi tartufi. Nato so sledili odlični njoki z boškarinom in domača zelenolistna solata. Kaj več nisem zmogla, na jedilniku pa najdete vsakovrstne istrske jedi, od pršuta in sira, karpača, preko raznih pašt, pa do mesa, spečenega na gradeli v kaminu domače izbe. Imajo tudi dober izbor sladic, žal sem bila presita za jabolčno slivov štrudelj, ki bi bil sicer moja prva izbira, pa sem se odločila za nekoliko lažji tiramisu, ki je bil odličen. Edina škoda je, da so desert servirali na nekoliko preveč izumetničeno okrašenem krožniku. Jaz sem pristaš bolj po domače postrežene hrane, tako kot so to storili z golažem in solato – v belih keramičnih posodah. Zahvaljujoč gospodinji sem zraven obroka spila kozarec odlične domače Kozlovičeve malvazije. Želela sem namreč naročiti kar vodo, pa me je postavila pred dejstvo, da je kozarec domačega pač treba spiti. Ob obilici hrane in zaradi dolgega postanka mi ni škodil, sem se pa odekla štamperlu biske »na hišo« ob koncu. Poskusim prihodnjič, ko bom imela šoferja.

Skratka, vse je bilo »perfect«. Še pridem!

In kar hitro sem še prišla. Takoj ob naslednji priložnosti, tokrat iz smeri Buj mimo pivovarne San Servolo, kjer bi kupila kakšen sikspak njihovih odličnih pivc, ampak žal so bili vsi gostinci zasedeni z neko skupino v stejkhausu in jih ni bilo videti naokoli. Saj res, pišem o ponovni izkušnji v Starem podrumu, ki je bila tudi tokrat v vsem odlična, razen v tem, da so pozabili prinesti starter, ki je sicer zaračunan v tako imenovanem pogrinjku. Pljukanci s šparglji so bili izjemni. Res izjemni, ker niso vsebovali samo špargljev, ampak sta bila v omaki tudi čemaž in koprive. Ramstek je bil odličen, meso tako mehko kot je v nekaterih restavracijah, če se naroči biftek. Krompir je bil restan. Za sladico na foteljčkih v senci Fige (Momjan!), pa izjemen jabolčni štrudelj in tiramisu z borovnicami. Kavica in biska odlični.


(zadnji obisk aprila 2022)

)

Ni komentarjev:

Objavite komentar