(Svetvinčenat, rada bi bila bolj fina konoba s
kristalnimi lustri)
Razmišljala sem, če naj sploh kaj napišem o tem
gostišču na sicer romantični lokaciji ob žlinji (boulengrin oz. bowlig green) enega najlepših mestec v Istri,
Svetvinčenta. Imamo namreč srečo, da živimo v delu sveta, kjer lahko izbiramo
gostilne, kamor bomo zašli na svoj naslednji obrok in se zmrdujemo nad tistimi,
ki nam niso pogodu. Ker hočemo pokazati, da je naš okus na ravni, ki loči med
dobrimi in slabimi, in se lahko zmrdujemo nad tistimi, ki nam niso povšeči. In
ravno danes sem nekje slišala, da za nekaj, nad čemer se mi pritožujemo, nekdo
drug moli. No, kljub tem bom opisala moje doživetje gostilne, katere
predhodnica je bila »Kod kaštela« in kjer se je včasih dalo dobiti dobro domačo
hrano.
Novi najemniki lokala so želeli ustvariti bolj fino
različico prejšnje konobe, o čemer nam priča tudi sprememba imena iz »Kod
kaštela« v italijansko »Trattoria Castello«. To prizadevanje so pospremili tudi
z zamenjavo vrtnega pohištva – preproste lesene mize in klopi so zamenjali s
kovinskimi malo na art deco oblikovanimi vrtnimi garniturami in belimi
pripetimi prtiči. Zunanji del gostišča je zaradi staroveško renesančnega
ambienta Svetvinčenta še vedno prijetna lokacija. Notranjosti pa kaj dosti,
razen z dodanimi nekaj kosi opreme, niso spreminjali. Oplesk, dotrajani okenski
okvirji, stenski opaž, karnise in porumenele prašne zavese so ostali isti.
Dodali pa so stole z visokimi naslonjali oblečenimi v skaj, dve okrogli mizi,
nekaj slik in starinskih omar, dva kao kristalna lustra in pogrinjke iz
temnorjavega skaja z vzorcem krokodilje kože. Saj ni kaj dodati.
Hrana je bila v redu, razen razpoznavnih koščkov
vegete v zelju in v mikrovaloki pogretega kruha, ni pa kakšen presežek.
Postrežba je bila prijazna, še najbolj vesela sem
bila, ko mi je, medtem, ko se je natakarica ukvarjala z drugimi gosti, glavno
jed prinesla predme kar kuharica polnega renesančnega izgleda z gostimi
nakodranimi svetlimi lasmi in rdečimi lici (to želim predstaviti kot dogodek,
ki me je razveselil, ne kot kritiko).
Po zadnjem obisku pa gostilne ne priporočam več. Že ob prihodu v gostilno nas je pozdravil vonj po Vegeti in sprijetih maščobnih kapljicah po stenah in pohištvu. Prav tak vonj in okus je imela maneštra, po kateri je plavalo nekaj koruze in fižole iz konzerve, goščena pa je bila z moko.
Po zadnjem obisku pa gostilne ne priporočam več. Že ob prihodu v gostilno nas je pozdravil vonj po Vegeti in sprijetih maščobnih kapljicah po stenah in pohištvu. Prav tak vonj in okus je imela maneštra, po kateri je plavalo nekaj koruze in fižole iz konzerve, goščena pa je bila z moko.
(zadnji obisk
julija 2018)
Ni komentarjev:
Objavite komentar